Veel gebruikte termen: Een Diepgaande Uitleg voor Werknemers en Werkgevers

Een uitgebreide gids over Employee Stock Ownership Plans (ESOP), vesting, en aanverwante concepten die belangrijk zijn voor zowel werknemers als werkgevers.
Laatst bijgewerkt op 17 december 2024

ESOP: Een Kans voor Werknemers om Eigenaar te Worden

Wat is een Employee Stock Ownership Plan (ESOP)?

ESOP staat voor Employee Stock Ownership Plan of Employee Stock Option Plan. Het is een plan dat werknemers beloont met een (mogelijke) belangstelling in het bedrijf. Het wordt vaak gebruikt door bedrijven die niet genoeg liquide middelen hebben om concurrerende salarissen of vergoedingen te bieden. Daarnaast willen bedrijven via ESOP vaak sleutelpersoneel aan zich binden, aangezien de meeste ESOPs een vestigingsschema hebben.

Gratis keuzehulp
Er zijn 6 manieren om werknemers mee te laten delen in de groei van het bedrijf.
Welke vorm past bij jouw bedrijf?

Wat is een Employee Participation Plan (EPP)?

EPP kan worden gezien als een synoniem voor ESOP. Beide plannen hebben als doel werknemers een aandeel in het bedrijf te geven.

Vesting: Hoe en Wanneer Profiteer Je?

Wat is vesting?

Vesting verwijst naar het proces waarbij een werknemer geleidelijk eigendom verwerft over aandelen, opties of andere assets over een bepaalde periode of na het bereiken van bepaalde doelen. Naarmate de tijd verstrijkt of mijlpalen worden bereikt, "vest" een deel van de assets. Een typisch voorbeeld is een vierjarig vestingsschema waarbij de werknemer elk jaar 25% van de assets vestigt.

Wat is tijdsgebonden vesting?

Dit is vesting gebaseerd op een vooraf bepaalde periode, zoals maandelijks, per kwartaal, of jaarlijks.

Wat is mijlpaalgebonden vesting?

Dit type vesting is gebaseerd op het behalen van specifieke mijlpalen, zoals het bereiken van individuele doelen of het voltooien van toegewezen projecten.

Wat is hybride vesting?

Zoals de naam al doet vermoeden, is hybride vesting een combinatie van tijds- en mijlpaalgebonden vesting.

Wat is reversed vesting?

Bij reversed vesting worden assets zoals aandelen direct aan de werknemer gegeven, maar met een overeenkomst dat rechten op deze assets geleidelijk over tijd vesten. Als een werknemer het bedrijf verlaat voordat de vestingperiode is voltooid, moet de werknemer niet-geveste assets teruggeven of kan het bedrijf deze terugkopen.

Wat is een cliff?

Een cliff is een soort "proeftijd" voordat het echte vestigingsschema begint. In Nederland is dit vaak ingesteld op één jaar.

Aanvullende Concepten Rondom ESOP

Wat zijn certificaten (depositary receipts)?

Certificaten worden uitgegeven door een STAK (Stichting Administratie Kantoor) nadat het aandelen van een bedrijf heeft ontvangen. Hiermee kunnen werknemers profiteren van een ESOP zonder direct aandeelhouder te worden.

Wat betekent het "uitoefenen van een optie"?

Dit verwijst naar het gebruik van het recht om een optie om te zetten in aandelen of certificaten van een bedrijf.

Wat is een liquidity event?

Een liquidity event is een belangrijke gebeurtenis, zoals de verkoop van een groot deel van de aandelen van een bedrijf of een beursgang. In veel ESOPs leidt dit tot volledige vesting van aandelen of opties.

Wat is een clawback?

Dit is een clausule die werknemers kan verplichten om ontvangen opbrengsten terug te betalen aan het bedrijf onder bepaalde omstandigheden, zoals wangedrag.

Wat zijn leaver-regelingen?

Dit zijn afspraken over wat er gebeurt met de assets van een werknemer als deze het bedrijf verlaat. Er zijn good leaver en bad leaver-regelingen, afhankelijk van de reden van vertrek.

Wat zijn drag along en tag along clausules?

Een drag along dwingt overgebleven aandeelhouders om hun aandelen aan te bieden als de meerderheid van de aandelen wordt verkocht. Een tag along geeft minderheidsaandeelhouders het recht om hun aandelen op te nemen in een verkoopaanbod dat door een grotere aandeelhouder wordt gedaan.

Conclusie

Het aanbieden van aandelen en opties aan werknemers via ESOPs en aanverwante regelingen kan een krachtig middel zijn om talent aan te trekken en te behouden. Door de verschillende concepten en clausules te begrijpen, kunnen zowel werknemers als werkgevers beter geïnformeerde beslissingen nemen en maximaal profiteren van deze regelingen.

Welk participatie plan past bij jouw bedrijf?

Vraag een vrijblijvende intake aan. In 30 minuten bespreken we je wensen en bekijken we welk plan bij jouw bedrijf past.

Veelgestelde vragen

Een ESOP (Employee Stock Ownership Plan) is een regeling waarbij werknemers de mogelijkheid krijgen om aandelen of opties in hun bedrijf te verwerven, vaak als onderdeel van hun beloningspakket. Het doel is om werknemers te motiveren, te binden en te laten delen in het succes van het bedrijf.

Vesting is het proces waarbij een werknemer geleidelijk rechten verwerft op toegekende aandelen of opties over een bepaalde periode of na het bereiken van specifieke doelen. Dit zorgt ervoor dat werknemers langere tijd bij het bedrijf blijven om volledig te kunnen profiteren van hun ESOP.

Een cliff is een initiële periode in een vestingschema, meestal één jaar, waarin geen aandelen of opties worden toegekend. Na deze periode ontvangt de werknemer vaak een substantieel deel van de toegezegde aandelen of opties in één keer.

Tijdsgebonden vesting kent aandelen of opties toe op basis van verstreken tijd, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Mijlpaalgebonden vesting is gebaseerd op het behalen van specifieke prestaties of doelstellingen door de werknemer of het bedrijf.

Een liquidity event is een belangrijke gebeurtenis, zoals een bedrijfsovername of beursgang, waarbij een groot deel van de bedrijfsaandelen wordt verkocht. Bij veel ESOPs leidt dit tot volledige vesting van alle toegekende aandelen of opties.

Certificaten zijn financiële instrumenten die worden uitgegeven door een Stichting Administratiekantoor (STAK) en die de economische rechten van aandelen vertegenwoordigen. Ze stellen werknemers in staat om te profiteren van een ESOP zonder direct aandeelhouder te worden.

Leaver-regelingen zijn afspraken die bepalen wat er gebeurt met de aandelen of opties van een werknemer als deze het bedrijf verlaat. Er zijn vaak verschillende voorwaarden voor 'good leavers' (bijvoorbeeld bij pensionering) en 'bad leavers' (bijvoorbeeld bij ontslag wegens wangedrag).

Een drag along clausule verplicht minderheidsaandeelhouders om hun aandelen te verkopen als de meerderheid van de aandelen wordt verkocht. Een tag along clausule geeft minderheidsaandeelhouders het recht om mee te verkopen onder dezelfde voorwaarden als een grotere aandeelhouder die zijn aandelen verkoopt.


Stel je vraag