Waardebepaling Bedrijf: Essentieel voor Effectieve Werknemersparticipatie

Een waardebepaling van je bedrijf is essentieel voor een effectieve werknemersparticipatie.

Inleiding

Waardebepaling van een bedrijf is heel belangrijk als je werknemers wilt laten meedelen in het succes van je onderneming. Dit noemen we werknemersparticipatie. Hierbij kunnen werknemers aandelen of opties krijgen, of meedoen aan een SAR-regeling (Stock Appreciation Rights). Om dit eerlijk te doen, moet je weten wat je bedrijf waard is. Anders weet je niet hoeveel de aandelen of opties waard zijn. In dit artikel leggen we uit waarom waardebepaling zo belangrijk is en hoe je dit kunt aanpakken.

Welk participatie plan past bij jouw bedrijf?

Kies één van de opties

100+ bedrijven gingen je voor

1

2 minuten

Gratis check

Doe de gratis test en ontdek welk participatie plan bij jouw bedrijf past.

2

30 minuten

Gratis intake

In onze vrijblijvende intake bespreken we je wensen en bekijken we welke vorm bij jouw bedrijf past.

3

Op aanvraag

Implementatie

Weet je al welk participatie plan je wilt nemen? Dan komen we direct in actie.

Waarom is waardebepaling belangrijk?

Een goede waardebepaling van je bedrijf is om verschillende redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het ervoor dat je de aandelen of opties eerlijk kunt verdelen onder je werknemers. Als je niet weet wat je bedrijf waard is, kun je ook niet bepalen hoeveel aandelen of opties je moet geven. Ten tweede helpt het bij het bepalen van de juiste prijs voor werknemersaandelen. Je wilt niet dat werknemers te veel of te weinig betalen. Tot slot is een goede waardebepaling ook belangrijk voor de belasting. De Belastingdienst wil namelijk weten wat de waarde is van de aandelen of opties die je aan werknemers geeft.

Methoden voor waardebepaling

Er zijn verschillende methoden om de waarde van een bedrijf te berekenen. We bespreken hier vier veel gebruikte methoden. Let op een externe waardering sterker staat als de belastingdienst je waardering controleert, dan een eigen waardering.

a. Discounted Cash Flow (DCF) methode

Bij de DCF-methode kijk je naar hoeveel geld het bedrijf in de toekomst gaat verdienen. Je schat in hoeveel winst het bedrijf de komende jaren zal maken. Daarna reken je uit wat die toekomstige winst nu waard is. Dit is een populaire methode omdat het rekening houdt met de toekomstverwachtingen van het bedrijf. Het nadeel is dat het lastig kan zijn om de toekomstige winst goed in te schatten.

De belastingdienst gaat meestal uit van deze methode.

b. Vergelijkbare bedrijven methode

Bij deze methode kijk je naar andere bedrijven die lijken op jouw bedrijf. Je zoekt uit wat die bedrijven waard zijn en gebruikt dat als richtlijn voor jouw bedrijf. Dit werkt goed als er veel vergelijkbare bedrijven zijn. Maar het kan lastig zijn als jouw bedrijf heel uniek is of als er weinig openbare informatie is over vergelijkbare bedrijven.

c. Asset-based benadering

Deze methode kijkt naar wat alle bezittingen van het bedrijf waard zijn. Je telt de waarde van alle spullen, gebouwen, voorraden en geld op de bank bij elkaar op. Daarna trek je er de schulden vanaf. Wat overblijft is de waarde van het bedrijf. Deze methode is simpel, maar houdt geen rekening met toekomstige groei of de waarde van merknamen en klanten.

d. Earnings multiple methode

Bij deze methode vermenigvuldig je de winst van het bedrijf met een bepaald getal. Dit getal verschilt per sector. Hieronder zie je een tabel met voorbeelden van veel gebruikte getallen (multiples) voor verschillende sectoren:

SectorGangbare multiple
Technologie15-25
Retail10-15
Gezondheidszorg20-30
Financiële dienstverlening12-18
Industrie8-12
Energie6-10
Telecom5-8
Vastgoed15-20
Media10-15
Voedsel en dranken12-16

Factoren die de waarde van een bedrijf beïnvloeden

De waarde van een bedrijf hangt af van veel verschillende dingen. Ten eerste zijn de financiële prestaties belangrijk. Hoeveel winst maakt het bedrijf en hoe snel groeit het? Ook de positie in de markt speelt een rol. Is het bedrijf een leider in zijn sector of zijn er veel concurrenten? Daarnaast kijken we naar het groeipotentieel. Heeft het bedrijf kans om in de toekomst nog veel groter te worden? Tot slot is intellectueel eigendom, zoals patenten of merknamen, ook waardevol voor een bedrijf.

Waardebepaling bij verschillende vormen van werknemersparticipatie

a. Aandelen

Als je werknemers echte aandelen geeft, moeten ze weten wat die aandelen waard zijn. De waarde van het bedrijf bepaalt namelijk de waarde van elk aandeel. Als het bedrijf bijvoorbeeld 1 miljoen euro waard is en er zijn 100.000 aandelen, dan is elk aandeel 10 euro waard.

b. Aandelenopties

Bij aandelenopties is de waardebepaling ook belangrijk. De optie geeft het recht om in de toekomst aandelen te kopen voor een vooraf afgesproken prijs. Die prijs is vaak gebaseerd op de waarde van het bedrijf op het moment dat de opties worden gegeven.

c. Stock Appreciation Rights (SAR)

Bij een SAR-regeling krijgen werknemers geen echte aandelen, maar ze profiteren wel van de waardestijging van het bedrijf. Ook hier is het belangrijk om de waarde van het bedrijf goed te bepalen, zodat je kunt zien hoeveel de waarde is gestegen.

Uitdagingen bij waardebepaling voor werknemersparticipatie

Waardebepaling kan lastig zijn, vooral bij startups en snel groeiende bedrijven. De waarde kan snel veranderen. Ook is het moeilijk als er weinig informatie is over vergelijkbare bedrijven, bijvoorbeeld als je bedrijf niet op de beurs staat. Tot slot is de timing van de waardebepaling belangrijk. Je wilt niet dat werknemers benadeeld worden door een tijdelijke dip in de waarde van het bedrijf.

Best practices voor waardebepaling

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de waardebepaling zo goed mogelijk te doen. Een waardering is noodzakelijk bij het (onderhands) verkopen/kopen van aandelen aan werknemers. Omdat een waardering prijzig kan zijn, kiezen bedrijven er vaak voor één keer per jaar een waardering te doen. Dit is dan ook het moment waarop werknemers hun aandelen kunnen verkopen. Daarnaast is het belangrijk om open te zijn naar je werknemers over hoe je de waarde bepaalt. Leg uit welke methode je gebruikt en waarom. Tot slot kan het helpen om een onafhankelijke expert in te schakelen. Die kan een objectieve blik geven op de waarde van je bedrijf.

Wettelijke en fiscale overwegingen

Bij waardebepaling moet je ook rekening houden met de belasting. De Belastingdienst kijkt namelijk mee naar de waarde die je aan je bedrijf geeft. Als je de waarde te laag inschat, kun je problemen krijgen, omdat medewerkers dan aandelen met een korting krijgen. Deze korting is belast als loon.

Conclusie

Een goede waardebepaling van je bedrijf is cruciaal voor eerlijke en effectieve werknemersparticipatie. Het helpt bij het eerlijk verdelen van aandelen of opties en zorgt ervoor dat werknemers weten waar ze aan toe zijn. In de toekomst zal waardebepaling waarschijnlijk nog belangrijker worden, omdat steeds meer bedrijven hun werknemers willen laten meedelen in het succes.

Wil je meer weten over waardebepaling voor jouw bedrijf? Vraag dan advies aan een expert. Een goede adviseur kan je helpen om de juiste methode te kiezen en de waarde van je bedrijf goed te bepalen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Over RoundE

Bij RoundE helpen we jou met het binden van werknemers. Wij begeleiden bedrijven al jarenlang bij het opzetten van een werknemers participatie plan dat past bij hun bedrijf.

Ons team

a photo of Mustafa Yilmaz
Mustafa Yilmaz
Medeoprichter en expert belastingen & recht
a photo of founder
Leonardo Hofman
Medeoprichter en tech
a photo of founder
Sam Orth
Medeoprichter en tech