Aandelen schenken aan werknemer: hier moet je op letten

Wil je aandelen schenken aan je werknemer? Let dan goed op. Er zijn belangrijke fiscale punten om op te letten bij het schenken van aandelen.

Kun je aandelen schenken aan een werknemer?

Ja, maar. Als een werknemer gratis aandelen krijgt, beschouwt de belastingdienst dit als verkapt loon of een bonus. Over de marktwaarde van de aandelen moet dus loonheffing worden betaald. Betaal je dit niet, dan riskeer je een boete. Daarom kun je beter gebruik maken van één van de volgende mogelijkheden.

Welk participatie plan past bij jouw bedrijf?

Kies één van de opties

100+ bedrijven gingen je voor

1

2 minuten

Gratis check

Doe de gratis test en ontdek welk participatie plan bij jouw bedrijf past.

2

30 minuten

Gratis intake

In onze vrijblijvende intake bespreken we je wensen en bekijken we welke vorm bij jouw bedrijf past.

3

Op aanvraag

Implementatie

Weet je al welk participatie plan je wilt nemen? Dan komen we direct in actie.

Voordelen van Aandelen Schenken aan Medewerkers

Laten we beginnen met de voordelen van het geven van aandelen als bonus. Ten eerste verhoogt het de loyaliteit van medewerkers. Ze voelen zich meer verbonden met het bedrijf. Ten tweede verbetert het de motivatie en productiviteit. Werknemers werken harder omdat ze weten dat hun inspanningen direct invloed hebben op hun aandelen. Tot slot is het aantrekkelijk voor nieuwe werknemers. Bedrijven met aandelenplannen trekken meer talent aan.

Het nadeel van het schenken van aandelen is dat werknemers niets betaald hebben en dus geen "offer" gebracht hebben. Ze zullen dus ook niet de pijn voelen als de aandelen dalen. Zoals ze het in het Engels zeggen, is er geen "skin in the game".

Fiscale Aspecten

Bij het schenken van aandelen zijn er juridische en belasting aspecten om rekening mee te houden. Allereerst moeten bedrijven de belastingimplicaties begrijpen. Zo ziet de fiscus/belastingdienst het schenken van aandelen als een bonus, of verkapt loon. Wanneer je als werkgever loon betaald aan werknemers, dient hier loonbelasting over betaald te worden. Hetzelfde geldt bij het schenken van aandelen. Over de waarde van de aandelen die geschonken zijn, moet dus loonbelasting betaald worden.

Daarom is het gebruikelijker dat werknemers de aandelen kopen tegen de daadwerkelijke waarde van de aandelen. Hiervoor is het belangrijk dat er een gedegen en externe waardering gemaakt wordt. Want als de belastingdienst het niet eens is met de waardering, zullen zij het verschil tussen de aankoopprijs en de daadwerkelijke waarde zien als gift. En dat verschil is belast als loon.

Hoe kan de werknemer aandelen krijgen van de werkgever?

Zoals we benoemd hebben, kun je aandelen gratis geven aan werknemers, of hen aandelen laten kopen. Dit heet een aandelenplan. Maar er zijn nog meer opties die relevant voor jouw situatie kunnen zijn. We beschrijven ze allemaal:

  • Aandelenplan: Bij een aandelenplan krijgen of kopen werknemers echte aandelen in het bedrijf, wat vaak een sterk ondernemerschapgevoel geeft. Ondanks de initiële wens van veel werkgevers om aandelen te verstrekken, raden wij dit vaak af. Dit komt doordat werknemers hiermee directe invloed krijgen en mogen deelnemen aan de aandeelhoudersvergadering. Om dit te vermijden, kun je als werkgever ook denken aan een SAR of certificaten van aandelen verstrekken (zie hieronder voor meer informatie).
  • Certificatenplan: Certificaten van aandelen lijken op gewone aandelen, maar bieden andere rechten. Werknemers ontvangen wel winstrechten, maar geen stemrechten (zie plaatje). Dit betekent dat zij profiteren van de waardeverandering van het bedrijf, zonder stemrecht te hebben tijdens de aandeelhoudersvergadering. Zij kunnen dus geen invloed uitoefenen op de koers van het bedrijf.
  • SAR regeling: Een SAR regeling (wat staat voor Stock Appreciation Right) is een overeenkomst waarin wordt afgesproken dat de werknemer recht heeft op een geldbedrag, gelijk aan een bepaald percentage van het bedrijf. Bij een exit ontvangt de werknemer bijvoorbeeld 1% van de bedrijfswaarde. De werknemer onvant dit niet in aandelen, maar direct in contanten/geld. Dit wordt als loon belast voor de werkenmer, maar de kosten zijn aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting voor de werkgever. Dit maakt het erg populair voor werkgevers. Ook hoef je niet naar een notaris om een SAR regeling op te zetten. Dit bespaart aanzienlijk aan kosten.
  • Winstdeling: Een winstdeling geeft werknemers recht op een percentage van de bedrijfswinst. In tegenstelling tot een SAR, gebaseerd op waardestijging van aandelen, is een winstdeling gebaseerd op de daadwerkelijke bedrijfswinst. Dit maakt het aantrekkelijk voor werknemers omdat ze direct profiteren van de winstgevendheid van het bedrijf. Het ontvangen bedrag wordt als loon belast, maar is aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Ook hiervoor hoef je niet naar een notaris.
  • Optieregeling: Opties geven werknemers het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Als de waarde van de aandelen stijgt, kunnen werknemers de opties uitoefenen en winst maken. Deze winst wordt door de belastingdienst als loon beschouwd. Daarom is een SAR vaak aantrekkelijker: in beiden gevallen betaald te werknemer loonbelasting, maar een SAR is aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting én er komt geen notaris aan te pas.
  • Bonusregeling: Een bonusregeling is eenvoudig en houdt in dat de werknemer een geldbedrag ontvangt bij het behalen van bepaalde doelen, KPIs of resultaten. Deze doelen worden van te voren vastgelegd zodat voor iedereen duidelijk is wat de bedoeling is.

Hoe aandelen schenken?

Als je besluit om aandelen te gaan schenken aan werknemers, moet je een goed plan maken. Eerst moet je bepalen welke werknemers aandelen krijgen en hoeveel. Daarna moet je duidelijke regels opstellen over hoe het programma werkt. Het is belangrijk om goed met werknemers te communiceren over het programma. Leg uit waarom je aandelen schenkt en hoe het werkt. Ook moet je nadenken over hoe je het programma gaat beheren.

Wij helpen je bij het opzetten van de contracten en geven workshops aan je werknemers, zodat zij begrijpen wat de implicaties zijn voor hen.

Mogelijke Uitdagingen en Oplossingen

Het schenken van aandelen aan werknemers heeft ook uitdagingen en risico's. Een risico is dat de waarde van de aandelen van bestaande aandeelhouders kan dalen. Ook kan het ingewikkeld zijn om de waarde van de aandelen te bepalen en het programma te beheren. Als de prijs van de aandelen daalt, kunnen werknemers teleurgesteld raken. Dit kan juist leiden tot minder motivatie. Het is belangrijk om over deze risico's na te denken en een plan te maken om ermee om te gaan.

Conclusie

Aandelen schenken aan werknemers kan veel voordelen hebben voor zowel het bedrijf als de werknemers. Het kan zorgen voor meer betrokkenheid, motivatie en groei. Maar er zijn ook uitdagingen en risico's om rekening mee te houden. Het is belangrijk om goed na te denken over de methode die je kiest en om duidelijk te communiceren met werknemers. Met een goed plan en de juiste aanpak kan het schenken van aandelen aan werknemers een groot succes zijn voor je bedrijf.

Wij kunnen je begeleiden bij het kiezen van een juist werknemersparticipatieplan. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Over RoundE

Bij RoundE helpen we jou met het binden van werknemers. Wij begeleiden bedrijven al jarenlang bij het opzetten van een werknemers participatie plan dat past bij hun bedrijf.

Ons team

a photo of Mustafa Yilmaz
Mustafa Yilmaz
Medeoprichter en expert belastingen & recht
a photo of founder
Leonardo Hofman
Medeoprichter en tech
a photo of founder
Sam Orth
Medeoprichter en tech

Veelgestelde vragen

Je kunt aandelen schenken aan je werknemers, maar er moet wel loonbelasting betaald worden over het voordeel dat een werknemer krijgt. Het voordeel is het verschil tussen de marktwaarde van de aandelen, en de prijs die daarvoor betaald wordt (€0 in dit geval).

Je kunt aandelen geven aan je medewerkers. Er moet wel loonbelasting worden betaald over het verschil tussen de waarde van de aandelen, en de prijs die de werknemer betaald heeft. Zorg voor een gedegen waarderingsrapport, zodat je achteraf geen vragen hierover kunt krijgen.

Een werknemer kan aandelen krijgen van de werkgever. Als de werkgever aandelen gratis (of met korting) geeft, moet er over het verschil met de marktprijs wel loonbelasting betaald worden. Ook moet er een goed en extern waarderingsrapport gemaakt worden om mogelijke problemen met de belastingdienst te voorkomen.

In het algemeen, mag je werknemers niet iets gratis belastingvrij schenken, omdat de werknemer hiermee een voordeel geniet. Echter, misschien zijn er mogelijkheden voor jouw bedrijf met de Werkkostenregeling (WKR). We raden aan om dit met je fiscalist te bespreken.

Als je minder dan 5% van de aandelen privé in bezit hebt, vallen aandelen in box 3. Heb je meer dan 5% van de aandelen, dan vallen ze in box 2. Daarnaast is het ook mogelijk dat je de aandelen in een holding hebt ondergebracht, dan worden deze ook in box 2 belast.

Wanneer je overweegt om mede-eigenaar te worden van een bedrijf, is het belangrijk om de waarde van het bedrijf te begrijpen, de financieringsopties te overwegen en de juridische aspecten van de transactie te kennen. Zorg ervoor dat je een goed gevoel hebt bij je toekomstige zakenpartners en dat je zakelijk kunt onderhandelen zonder de relatie te schaden.

Er zijn verschillende manieren om de aankoop van aandelen te financieren, zoals persoonlijke tegoeden, leningen van banken of andere investeerders, of door middel van aandelenopties en winstdelingsregelingen. Bespreek de mogelijkheden met een financieel adviseur (zoals RoundE) om de beste optie voor jouw situatie te bepalen.

Een aandeelhoudersovereenkomst is een overeenkomst tussen aandeelhouders die niet in de statuten van een BV staan, zoals de verkoop van aandelen bij vertrek. Met een aandeelhoudersovereenkomst weten alle aandeelhouders waar ze aan toe zijn.

Een aandeelhoudersovereenkomst legt belangrijke afspraken tussen aandeelhouders vast die niet in de statuten van een BV staan, zoals de verkoop van aandelen bij vertrek. Deze overeenkomst zorgt voor duidelijkheid en bescherming van de belangen van alle aandeelhouders.

De Discounted Cashflow methode is een techniek om de waarde van een bedrijf te bepalen door toekomstige cashflows te schatten en deze terug te rekenen naar de huidige waarde. Hierbij wordt rekening gehouden met de kosten van kapitaal en risico-opslagen.

Drag Along: Een regeling waarmee meerderheidsaandeelhouders minderheidsaandeelhouders kunnen verplichten mee te verkopen als zij hun aandelen willen verkopen. Tag Along: Een regeling die minderheidsaandeelhouders het recht geeft om mee te verkopen tegen dezelfde voorwaarden als de meerderheidsaandeelhouder. Lees ook ons artikel over Drag Along en Tag Along regelingen.

Er zijn verschillende manieren om jezelf in te kopen zonder direct geld, zoals het ontvangen van aandelenopties of winstdelingsregelingen, of door een lening af te sluiten bij de huidige eigenaar. Het is belangrijk om goede afspraken te maken over de financiering en de terugbetaling van eventuele leningen. Lenen brengt extra risico's met zich mee, dus zorg ervoor dat je goed advies inwint.

Het proces omvat het onderhandelen over de prijs en voorwaarden, het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst of een vennootschapsovereenkomst, en het formeel vastleggen van de afspraken bij de notaris. Het is cruciaal om hierbij juridische en financiële adviseurs te betrekken.

Ja, als werknemer kun je jezelf inkopen in een bedrijf. Veel bedrijven bieden aandelen als bonus of tegen gereduceerde prijzen aan werknemers aan. Voor een substantieel aandeel kan het nodig zijn om eigen geld te investeren of een lening af te sluiten.

Om vennoot in een VOF te worden, moet je opgenomen worden in de bestaande vennootschapsovereenkomst. Dit kan vereisen dat bepaalde bepalingen worden herzien om jouw toetreding te faciliteren. Vervolgens moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Je kunt geld lenen bij een bank, mits je aan de waarborgvereisten voldoet. Een alternatieve optie is om een lening te krijgen van de huidige eigenaren van het bedrijf, aangezien zij belang hebben bij jouw toetreding als mede-eigenaar. Let op dat lenen extra risico's met zich mee brengt.