Aandelen zonder zeggenschap zijn een fascinerend fenomeen in de wereld van beleggen en bedrijfsstructuren. Ze vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf, maar geven de houder geen stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Dit maakt ze uniek en roept vragen op: waarom zou een bedrijf dit soort aandelen uitgeven en waarom zou een belegger ze kopen? Vooral voor bedrijven die nadenken over werknemersparticipatie – een specialiteit van RoundE.nl – kan dit een interessante optie zijn. In deze blog duiken we in de wereld van aandelen zonder zeggenschap, bespreken we de voor- en nadelen, en laten we zien hoe ze passen in moderne bedrijfsstrategieën. Benieuwd hoe dit jouw bedrijf kan helpen? Laten we beginnen!
Aandelen zonder zeggenschap, worden ook wel certificaten van aandelen genoemd: deze "aandelen" (het zijn dus geen echte aandelen, maar certificaten) geven geen invloed op de besluitvorming van een bedrijf. In tegenstelling tot gewone aandelen, waarmee je kunt stemmen over zaken zoals bestuursbenoemingen of fusies, blijven houders van deze certificaten aan de zijlijn staan. Ze ontvangen vaak wel dividend en profiteren van waardegroei, maar hebben geen controle. Dit type aandeel zie je vaak bij bedrijven zoals groeiende bedrijven, waar oprichters hun grip op het bedrijf willen behouden. Voor werknemersparticipatie kan het een slimme manier zijn om medewerkers te belonen zonder de machtsbalans te verstoren. Bij RoundE.nl helpen we bedrijven deze structuren op te zetten – neem contact op als je meer wilt weten!
De oorsprong van aandelen zonder zeggenschap ligt in de behoefte aan controle. Bedrijven, vooral familiebedrijven of start-ups, willen vaak dat oprichters of kerninvesteerders de touwtjes in handen houden. Door gewone aandelen met stemrecht te behouden en aandelen zonder zeggenschap uit te geven, bereiken ze dit doel. Dit zie je bijvoorbeeld bij techgiganten zoals Snap Inc., waar oprichters hun visie willen beschermen tegen externe inmenging. Het is ook een manier om kapitaal op te halen zonder invloed op te geven – iets wat voor veel groeibedrijven cruciaal is. Overweeg je werknemersparticipatie maar wil je de controle behouden? RoundE.nl adviseert je graag over de mogelijkheden.
Voor bedrijven bieden deze aandelen stabiliteit in besluitvorming. Oprichters hoeven niet te vrezen voor vijandige overnames of aandeelhouders die een andere koers willen varen. Voor beleggers, zoals werknemers in een participatieregeling, zijn ze aantrekkelijk omdat ze vaak goedkoper zijn dan aandelen met stemrecht, terwijl ze toch dividend en groeipotentieel bieden. Stel je voor: je beloont je team met aandelen zonder dat je bedrijfsstrategie in gevaar komt. Het is een win-win die RoundE.nl vaak toepast bij het structureren van participaties. Dit maakt het een slimme keuze voor bedrijven die willen groeien en hun mensen willen betrekken.
Maar er zijn ook schaduwkanten. Het is relatief kostbaar om certificaten van aandelen uit te geven. Je moet namelijk een Stichting Administratiekantoor (STAK) oprichten. Tevens dien je jaarlijks een waardering te laten maken. Wil je weten hoe je dit goed regelt voor jouw werknemersparticipatie? Bij RoundE.nl denken we mee over een structuur die voor iedereen werkt.
Een alternatief is de Stock Appreciation Rights (SAR). Dit is een virtueel aandeel, waarbij de werknemer rechten krijgt op de waardegroei van het onderliggende aandeel. De werknemer wordt niet echt aandeelhouder, maar er wordt gedaan alsof de werknemer wel aandeelhouder is. De winsten voor de werknemers zijn belast als loon.
Aandelen zonder zeggenschap zijn een krachtig instrument voor bedrijven die kapitaal willen aantrekken zonder controle op te geven. Ze bieden voordelen zoals stabiliteit en lagere kosten, maar brengen ook risico’s met zich mee, zoals beperkte invloed voor houders. Voor werknemersparticipatie kunnen ze een slimme middenweg zijn: medewerkers delen in de winst, terwijl jij als ondernemer de koers bepaalt. Of het een goede investering is, hangt af van je doelen en vertrouwen in het management. Wil je meer weten over hoe RoundE.nl jouw bedrijf kan helpen met een participatieregeling? Neem contact met ons op en laten we samen de mogelijkheden verkennen!
Vraag een vrijblijvende intake aan. In 30 minuten bespreken we je wensen en bekijken we welk plan bij jouw bedrijf past.
Aandelen zonder zeggenschap, ook wel certificaten van aandelen genoemd, vertegenwoordigen eigendom in een bedrijf zonder dat de houder stemrecht heeft tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Ze bieden vaak wel dividend en waardegroei, maar geen controle over besluitvorming.
Bedrijven geven deze aandelen uit om kapitaal op te halen zonder de controle te verliezen. Oprichters of kerninvesteerders behouden stemrecht, wat vaak voorkomt bij familiebedrijven, start-ups of techbedrijven zoals Snap Inc.
Gewone aandelen geven stemrecht over bedrijfsbeslissingen, zoals bestuursbenoemingen of fusies, terwijl aandelen zonder zeggenschap dat niet doen. Beide kunnen dividend en waardegroei opleveren.
Bedrijven profiteren van stabiliteit in besluitvorming en bescherming tegen vijandige overnames, omdat oprichters de controle behouden. Het is ideaal voor groei zonder invloed op te geven.
Voor beleggers of werknemers zijn deze aandelen vaak goedkoper dan aandelen met stemrecht en bieden ze toch dividend en groeipotentieel, wat ze aantrekkelijk maakt voor participatieregelingen.
Het uitgeven ervan is kostbaar door de oprichting van een Stichting Administratiekantoor (STAK) en jaarlijkse waarderingen. Houders hebben daarnaast geen invloed op het beleid.
Ze stellen bedrijven in staat werknemers te belonen met eigendom en winstdeelname zonder de machtsbalans te verstoren, een strategie die RoundE.nl vaak toepast.
Een alternatief zijn Stock Appreciation Rights (SAR), virtuele aandelen waarmee werknemers delen in waardegroei zonder echt aandeelhouder te worden. Winsten zijn belast als loon.
RoundE.nl adviseert over het opzetten van participatieregelingen met aandelen zonder zeggenschap, zodat je kapitaal aantrekt, werknemers betrekt en toch de controle behoudt. Neem contact op voor meer informatie!