Management buy out: Alles wat je moet weten

Wat is een Management buy out? En hoe werkt het? Wij leggen het uit

Wat is een management buy out?

Een management buy out, ook wel management buy out genoemd, is een speciale manier om een bedrijf over te nemen. Bij een management buy out koopt het huidige management team het bedrijf van de eigenaren. Dit is anders dan wanneer een ander bedrijf of investeerder het bedrijf koopt. De management buy out betekenis is dus dat de leiders van een bedrijf zelf de baas worden. Dit gebeurt vaak als de eigenaar wil stoppen of met pensioen gaat. Het management team kent het bedrijf al goed en wil het graag zelf runnen. Zo kunnen ze hun eigen ideeën uitvoeren en meer verdienen als het goed gaat.

Welk participatie plan past bij jouw bedrijf?

Kies één van de opties

100+ bedrijven gingen je voor

1

2 minuten

Gratis check

Doe de gratis test en ontdek welk participatie plan bij jouw bedrijf past.

2

30 minuten

Gratis intake

In onze vrijblijvende intake bespreken we je wensen en bekijken we welke vorm bij jouw bedrijf past.

3

Op aanvraag

Implementatie

Weet je al welk participatie plan je wilt nemen? Dan komen we direct in actie.

Voordelen van een management buy out

Een management buyout heeft veel voordelen voor verschillende partijen. Voor het management team is het een kans om eigen baas te worden en meer te verdienen. Ze kennen het bedrijf al goed, wat de overname makkelijker maakt. Voor het bedrijf zelf zorgt het voor stabiliteit, omdat er geen grote veranderingen komen van buitenaf. De huidige eigenaren hebben ook voordeel, want ze weten dat hun bedrijf in goede handen is. Klanten en leveranciers merken vaak weinig van de verandering. Dit maakt een management buy out vaak een goede keuze voor alle betrokkenen.

Management buy out financiering: Hoe betaal je ervoor?

De financiering van een management buy out is een belangrijke stap. Het management team heeft meestal niet genoeg eigen geld om het hele bedrijf te kopen. Daarom zijn er verschillende manieren om een management buy out te financieren. Ze kunnen geld lenen van een bank of van speciale investeerders. Soms helpt de verkopende eigenaar ook met de financiering door een deel van de betaling uit te stellen. Het is ook mogelijk om een deel van de koopsom te betalen met toekomstige winsten van het bedrijf. Een goede mix van deze opties maakt een management buy out mogelijk, zelfs als het management team zelf niet veel geld heeft.

Is een management buy out zonder geld mogelijk?

Veel mensen vragen zich af of een management buy out zonder geld mogelijk is. Het antwoord is: bijna nooit. Het management team moet altijd wel wat eigen geld inbrengen. Maar er zijn manieren om met weinig eigen geld toch een buy out te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld meer geld lenen of de verkoper vragen om een deel van de betaling uit te stellen. Ook kunnen ze afspreken dat een deel van de koopsom betaald wordt uit toekomstige winsten. Toch zullen banken en investeerders altijd willen zien dat het management team zelf ook risico neemt door eigen geld in te brengen.

Management buy out vs buy in: Wat is het verschil?

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een management buy out en een management buy in. Bij een management buy out koopt het huidige management team het bedrijf. Bij een management buy in komt er een nieuw management team van buitenaf dat het bedrijf overneemt. Een buy out heeft als voordeel dat het team het bedrijf al goed kent. Een buy in kan nieuwe ideeën en ervaring brengen. Soms is er ook een mix van beide, waarbij een deel van het huidige management samenwerkt met nieuwe managers van buiten. De keuze hangt af van wat het beste is voor het bedrijf en wie er beschikbaar is om het over te nemen.

Management buy out voorbeeld: Hoe werkt het in de praktijk?

Een management buy out voorbeeld kan helpen om te begrijpen hoe het in de praktijk werkt. Stel je voor dat er een succesvol familiebedrijf is in de meubelindustrie. De eigenaar wil met pensioen en zijn kinderen willen het bedrijf niet overnemen. Het management team, bestaande uit de financieel directeur, de verkoopdirecteur en de productiemanager, besluit het bedrijf over te nemen. Ze maken een plan en zoeken financiering bij een bank en een investeringsmaatschappij. De eigenaar gaat akkoord om een deel van de betaling over vijf jaar te ontvangen. Na onderhandelingen en het regelen van alle papieren wordt de deal gesloten. Het management team is nu eigenaar van het bedrijf en kan hun plannen uitvoeren om het bedrijf verder te laten groeien.

Over RoundE

Bij RoundE helpen we jou met het binden van werknemers. Wij begeleiden bedrijven al jarenlang bij het opzetten van een werknemers participatie plan dat past bij hun bedrijf.

Ons team

a photo of Mustafa Yilmaz
Mustafa Yilmaz
Medeoprichter en expert belastingen & recht
a photo of founder
Leonardo Hofman
Medeoprichter en tech
a photo of founder
Sam Orth
Medeoprichter en tech

Veelgestelde vragen

Een management buy out is wanneer het huidige management team een bedrijf koopt van de eigenaren. Het team wordt dan zelf eigenaar van het bedrijf waar ze al werkten.

Een management buy out kan gebeuren als de eigenaar wil stoppen of met pensioen gaat, en het management team de kans wil grijpen om zelf eigenaar te worden en hun eigen ideeën uit te voeren.

Een management buy out kan worden gefinancierd door een combinatie van eigen geld van het management team, leningen van banken, investeringen van private equity firma's, en soms hulp van de verkopende eigenaar.

Een management buy out zonder enig eigen geld is bijna nooit mogelijk. Het management team moet altijd wel wat eigen geld inbrengen, maar er zijn manieren om met relatief weinig eigen geld toch een buy out te doen.

Bij een management buy out koopt het huidige management team het bedrijf. Bij een management buy-in komt er een nieuw management team van buitenaf dat het bedrijf overneemt.

Voordelen zijn onder andere continuïteit voor het bedrijf, motivatie voor het management team, en zekerheid voor de verkopende eigenaar dat het bedrijf in goede handen is.

Een management buy out proces kan enkele maanden tot meer dan een jaar duren, afhankelijk van de complexiteit van de deal en de snelheid waarmee financiering geregeld kan worden.

Risico's kunnen zijn dat het management team moeite heeft met de nieuwe eigenaarrol, dat de financiële last te zwaar is, of dat onvoorziene problemen opduiken na de overname.

In theorie kan elk bedrijf een management buy out doen, maar in de praktijk werkt het het beste bij stabiele, winstgevende bedrijven waar het management team capabel en gemotiveerd is.

Bij een management buyout verandert er voor de meeste werknemers vaak weinig. Het dagelijks management blijft hetzelfde, alleen de eigendomsstructuur verandert.