Mede-eigenaar worden van een bedrijf: de voordelen van werknemersparticipatie

Partner of mede eigenaar worden in een bedrijf? Hoe gaat dat? En waar moet je op letten?
Laatst bijgewerkt op 19 november 2024

Mede eigenaar worden van het bedrijf waar je werkt, wordt steeds populairder. Maar waarom precies? Werknemersparticipatie betekent dat werknemers een deel van het bedrijf bezitten waar ze werken. Dit concept biedt tal van voordelen voor zowel de werknemers als de werkgevers.

Ten eerste voelen medewerkers zich meer betrokken en gemotiveerd als ze een aandeel hebben in het succes van het bedrijf. Dit leidt vaak tot hogere productiviteit en verbeterde prestaties. Voor werkgevers is dit een geweldige manier om talent aan te trekken en te behouden. Werknemers blijven langer bij een bedrijf als ze mede-eigenaar zijn, omdat ze zich persoonlijk verbonden voelen met de toekomst van het bedrijf.

Daarnaast biedt mede eigenaarschap financiële voordelen. Werknemers kunnen profiteren van de winst en de waardestijging van het bedrijf. Dit kan op lange termijn een flinke extra beloning betekenen bovenop het gewone salaris. Voor werkgevers betekent het delen van eigendom ook dat ze de lasten en voordelen van groei en succes met hun team delen, wat de bedrijfscultuur ten goede komt.

Kortom, mede eigenaarschap is een win-win situatie. Het verhoogt de betrokkenheid en motivatie van medewerkers, terwijl het bedrijven helpt om talent te behouden en een sterkere teamgeest te ontwikkelen. Benieuwd hoe dit voor jouw bedrijf kan werken? Bij RoundE helpen we je graag verder!

Ben je werknemer? Deel dan deze keuzehulp met je werkgever, dan krijgen ze snel inzicht welke vorm van medewerkersparticipatie bij jullie past.

Mede-eigenaar worden in een bedrijf?

Medewerkersparticipatie is een regeling waarbij werknemers partner of mede-eigenaar kunnen worden van een bedrijf, of bv, waarvoor ze werken. Dit betekent dat ze een deel van het bedrijf in bezit krijgen. Daar zijn verschillende manieren voor. Er zijn manieren om mede-eigenaar te worden doordat werknemers zich inkopen in het bedrijf en manieren hoe werknemers zich kunnen inkopen zonder geld.

Inkopen in het bedrijf

Er zijn verschillende manieren hoe werknemers zich kunnen inkopen in het bedrijf. Laten we de meest voorkomende vormen eens bekijken:

  • Aandelen: Dit zijn stukjes van het bedrijf die werknemers kunnen kopen of krijgen. Als werknemers aandelen hebben, bezitten zij een deel van het bedrijf. Zij kunnen dan ook profiteren van de winst en de waardestijging van het bedrijf. Het nadeel van aandelen is dat werknemers ook stemrecht hebben en dus in de algemene aandeelhoudersvergadering (AVA) zitten. Om dit te voorkomen, kun je denken aan Certificaten van aandelen.
    Let wel: werknemers kunnen ook aandelen gratis krijgen (of tegen een korting), maar de belastingdienst zal deze korting wel als loon behandelen. Er moet dus wel loonbelasting betaald worden over deze korting. Lees meer in dit artikel.
  • Certificaten van aandelen: Dit zijn soortgelijke stukken als aandelen, maar dan zonder stemrecht. Werknemers hebben wel recht op een deel van de winst en de waardestijging, maar ze kunnen niet meestemmen over belangrijke beslissingen binnen het bedrijf.
Gratis keuzehulp
Er zijn 6 manieren om werknemers mee te laten delen in de groei van het bedrijf.
Welke vorm past bij jouw bedrijf?

Inkopen in bedrijf zonder geld

Daarnaast zijn er ook manieren om werknemers te inkopen in het bedrijf zonder geld. Laten we de meest voorkomende vormen eens bekijken:

  • Aandelen of certificaten: Zoals hierboven beschreven, kun je werknemers gratis aandelen of certificaten van aandelen geven. Echter, moet er over het voordeel (het verschil tussen de marktprijs en de koopprijs) loonbelasting betaald worden. Lees meer in dit artikel.
  • Opties: Dit geeft werknemers het recht, maar niet de plicht, om aandelen van het bedrijf te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit kan vooral voordelig zijn als de waarde van het bedrijf stijgt. Lees meer over opties.
  • Stock Appreciation Rights (SARs): Deze regeling geeft medewerkers een beloning die gelijk is aan de stijging in de waarde van de aandelen over een bepaalde periode. Ze hoeven de aandelen niet echt te kopen, maar krijgen wel een soort bonus op basis van de waardestijging. Deze bonus is aftrekbaar van de vennootschapsbelasting, maar wordt wel belast als loon. Dit is een erg populaire regeling in Nederland.
  • Winstdeling: Bij een Winstdeling krijgt de werknemer een financiële beloning als een bepaald winstdoel van het bedrijf wordt behaald. Deze beloning wordt gezien als loon, en hier moet dus loonbelasting betaald worden. Daarentegen zijn de kosten voor de werkgever aftrekbaar van de vennootschapsbelasting (VPB).
  • Bonusregelingen: Bij deze regeling krijg je een financiële beloning als bepaalde doelen of prestaties van het bedrijf worden behaald. Hoewel de medewerker geen mede eigenaar in het bedrijf wordt, krijgt hij wel een extra motivatie om harder te werken en betere resultaten te behalen.

Bij RoundE helpen we je graag met het opzetten van medewerkersparticipatie voor jouw bedrijf. Hierdoor voelen je werknemers zich meer betrokken en gemotiveerd, wat leidt tot betere prestaties en meer succes! Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op en ontdek wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen.

Gratis keuzehulp
Er zijn 6 manieren om werknemers mee te laten delen in de groei van het bedrijf.
Welke vorm past bij jouw bedrijf?

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende manieren hoe werknemers zich kunnen inkopen in het bedrijf. De meestvoorkomende vormen zijn:

  • Aandelen
  • Certificaten van aandelen
  • Opties
  • Stock Appreciation Rights (SARs)
  • Winstdeling
  • Bonusregelingen

Om partner te worden in een bedrijf, moet je je meestal inkopen. Dit kan door direct aandelen te kopen van een andere aandeelhouder, of door nieuwe aandelen van het bedrijf te kopen. Een andere manier is dat je langzaam aandelen krijgt of koopt. Je kunt dan gebruik maken van een aandelenplan of een optieregeling.

Medewerkersparticipatie is een regeling waarbij werknemers mede-eigenaar worden van het bedrijf waar ze werken. Dit kan op verschillende manieren, zoals door het kopen van aandelen, het ontvangen van opties of dankzij de populaire SAR regeling.

Werknemers kunnen financieel profiteren van de winst en waardestijging van het bedrijf. Daarnaast voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd, wat kan leiden tot hogere werktevredenheid.

Er zijn verschillende opties, zoals:

  • Opties: Het recht om in de toekomst aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs.
  • Stock Appreciation Rights (SARs): Een beloning gebaseerd op de waardestijging van aandelen.
  • Winstdeling: Een financiële beloning bij het behalen van winstdoelen.
  • Bonusregelingen: Extra beloningen bij het behalen van bepaalde bedrijfsdoelen.

Er zijn twee manieren hoe werknemers zich kunnen inkopen in het bedrijf: 1) aandelen en 2) certificaten van aandelen. Aandelen geven zowel economische rechten (winst, waardestijging) als stemrecht in de aandeelhoudersvergadering. Certificaten van aandelen geven alleen economische rechten, maar geen stemrecht. Doe onze test om te achterhalen welke vorm bij jouw bedrijf past: Mede-eigenaar test

Werknemers kunnen geld lenen van het bedrijf zelf, familie en/of vrienden of van bijvoorbeeld een bank, om zich in te kopen in het bedrijf. Een lening moet altijd worden terugbetaald, ook als de waarde van de aandelen daalt. Dit kan een risico zijn en een nare sfeer creeëren binnen het bedrijf. Wij raden je aan om contact op te zoeken met een financieel adviseur.

Aandelen geven zowel economische rechten (winst, waardestijging) als stemrecht in de aandeelhoudersvergadering. Certificaten van aandelen geven alleen economische rechten, maar geen stemrecht.

Ja, er kunnen belastingconsequenties zijn. Bijvoorbeeld, als werknemers aandelen krijgen of met korting kunnen kopen, wordt dit gezien als loon en moet er loonbelasting over betaald worden. Het is belangrijk om de specifieke fiscale gevolgen per regeling te bekijken.

Bedrijven bieden dit aan om talent aan te trekken en te behouden, de betrokkenheid en motivatie van werknemers te verhogen, en om een sterkere teamgeest te ontwikkelen. Het kan ook leiden tot verbeterde bedrijfsprestaties.

RoundE biedt professionele ondersteuning bij het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen voor medewerkersparticipatie. Ze kunnen bedrijven adviseren over de beste opties voor hun specifieke situatie en helpen bij de implementatie van deze regelingen.


Stel je vraag en wij beantwoorden hem