In Nederland heeft momenteel slechts 17% van de bedrijven een participatieregeling voor werknemers. Dit percentage is relatief laag in vergelijking met andere landen. De reden hiervoor is dat de (fiscale) wetgeving in Nederland niet zo gunstig is als in andere landen. In dit artikel gaan we verder in waarom een hoog percentage participatieregelingen belangrijk is voor de Nederlandse economie, en welke vormen van werknemersparticipatie er zijn.
Hoe kan een beter klimaat voor werknemersparticipatie de Nederlandse economie stimuleren? Vrij simpel.
Er zijn 5 verschillende vormen van medewerkersparticipatie.
De meest directe vorm van participatie is het uitgeven van aandelen aan werknemers. Hiermee worden werknemers letterlijk mede-eigenaar van het bedrijf. Ze delen niet alleen in de winst via dividend, maar profiteren ook van een eventuele waardestijging. Afhankelijk van het type aandelen kunnen werknemers ook stemrecht krijgen.
Een populair alternatief is het verstrekken van certificaten via een Stichting Administratiekantoor. De stichting houdt de aandelen en geeft certificaten uit aan werknemers. Werknemers krijgen zo wel de economische rechten (dividend en waardestijging), maar niet het stemrecht. Dit geeft ondernemers meer controle terwijl werknemers wel financieel meeprofiteren.
Een Stock Appreciation Rights regeling is een flexibele oplossing waarbij werknemers geen echte aandelen krijgen, maar wel meedelen in de waardestijging van het bedrijf, doormiddel van 'virtuele aandelen'. Bij verkoop of een vooraf bepaald moment krijgen werknemers de waardestijging uitbetaald. Dit is administratief eenvoudiger dan echte aandelen en vereist geen investering van werknemers.
Met een winstdelingsregeling delen werknemers direct mee in de bedrijfswinst. Dit kan via een vast percentage of gekoppeld aan prestaties. Het is een transparante manier om succes te delen, maar het bedrag fluctueert wel met de bedrijfsresultaten. Het voordeel is dat deze regeling relatief simpel op te zetten is.
Een bonusregeling kan gekoppeld worden aan zowel individuele als bedrijfsprestaties. Dit geeft werkgevers de flexibiliteit om specifieke doelen te belonen. Het nadeel is dat dit minder direct bijdraagt aan langetermijnbetrokkenheid dan bijvoorbeeld aandelenparticipatie.
De Nederlandse economie kan flink groeien door werknemers meer te laten participeren bij de bedrijven waar zij werken. Om dit vliegwieleffect te bereiken is het belangrijk dat er een gunstig (belasting) klimaat is voor werknemersparticipatie.
Vraag een vrijblijvende intake aan. In 30 minuten bespreken we je wensen en bekijken we welk plan bij jouw bedrijf past.
Werknemersparticipatie plannen vergelijken
Er zijn veel verschillende werknemersparticipatieplannen. Ontdek hoe RoundE u kan helpen bij het opstellen van de perfecte plan.
Winstrechtloze aandelen: wat zijn het? En waarom belangrijk?
Wat zijn winstrechtloze aandelen, en waarom zijn ze belangrijk? Wij leggen het uit in dit artikel.