Een bedrijf overnemen: Stap voor stap naar succesvol ondernemerschap

Een bedrijf overnemen kan een mooie manier zijn om ondernemer te worden. Maar er zijn ook uitdagingen die je moet overwinnen. Wij leggen het uit.
Laatst bijgewerkt op 6 november 2024

Een bedrijf overnemen kan een uitstekende manier zijn om ondernemer te worden. In plaats van helemaal opnieuw te beginnen, neem je een bestaande onderneming over met een gevestigde klantenkring, werknemers en bedrijfsprocessen. Dit biedt vaak een snellere weg naar succes dan het starten van een volledig nieuw bedrijf. Toch komt er veel kijken bij een bedrijfsovername en is het belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. In dit artikel bespreken we de belangrijkste stappen en aandachtspunten bij het overnemen van een bedrijf.

De basis van een bedrijfsovername

Een bedrijfsovername is het proces waarbij je de eigendom en controle van een bestaande onderneming overneemt van de huidige eigenaar. Dit kan gaan om een volledige overname of het kopen van een meerderheidsbelang. Het grote voordeel van een overname is dat je direct kunt profiteren van een lopende bedrijfsvoering. Je hoeft niet vanaf nul een klantenbestand op te bouwen of naamsbekendheid te creëren. Bovendien kun je vaak rekenen op de kennis en ervaring van het bestaande personeel. Toch zijn er ook uitdagingen, zoals het integreren van jouw visie in de bestaande bedrijfscultuur en het mogelijk moeten aflossen van overnameschulden.

Voorbereiding op een bedrijfsovername

Een goede voorbereiding is cruciaal voor een succesvolle bedrijfsovername. Begin met het opstellen van een duidelijk zoekprofiel: in welke branche wil je actief zijn, hoe groot moet het bedrijf zijn en in welke regio zoek je? Vervolgens kun je op zoek gaan naar geschikte overnamekandidaten. Dit kan via je eigen netwerk, overnamemakelaars of online platforms. Onderzoek de markt grondig en maak een shortlist van interessante bedrijven. Parallel hieraan is het belangrijk om je financiële situatie in kaart te brengen. Bepaal hoeveel je kunt en wilt investeren en verken alvast mogelijke financieringsopties.

Gratis keuzehulp
Er zijn 6 manieren om werknemers mee te laten delen in de groei van het bedrijf.
Welke vorm past bij jouw bedrijf?

Het overnameproces stap voor stap

Zodra je een geschikt bedrijf hebt gevonden, begint het echte overnameproces. De eerste stap is meestal een verkennend gesprek met de huidige eigenaar. Als er wederzijdse interesse is, volgt vaak een geheimhoudingsovereenkomst waarna je meer gedetailleerde informatie over het bedrijf krijgt. Een cruciale fase is de due diligence, oftewel het boekenonderzoek. Hierbij onderzoek je grondig de financiële, juridische en operationele aspecten van het bedrijf. Op basis hiervan kun je een waardering maken en beginnen met de onderhandelingen. Dit leidt uiteindelijk tot een intentieverklaring en, als alles goed gaat, een definitief overnamecontract.

Financiering van de overname

De financiering van een bedrijfsovername is vaak een van de grootste uitdagingen. Er zijn verschillende opties, zoals een bancaire lening, investeerders aantrekken of een vendor loan waarbij de verkoper een deel van de koopsom financiert. Een interessante mogelijkheid is ook de leveraged buyout, waarbij je de overname grotendeels financiert met geleend geld op basis van de waarde en toekomstige kasstromen van het over te nemen bedrijf.

Inkopen zonder eigen geld

Hoewel het lastig kan zijn, is het in sommige gevallen mogelijk om een bedrijf over te nemen zonder veel eigen geld. Een populaire methode hiervoor is de eerder genoemde leveraged buyout. Hierbij gebruik je de activa en toekomstige inkomsten van het over te nemen bedrijf als onderpand voor de financiering. We gaan in dit artikel in op andere mogelijkheden, hoe je dit kunt vormgeven.

Juridische aspecten van een bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername komen veel juridische zaken kijken. Het overnamecontract is een cruciaal document waarin alle afspraken worden vastgelegd. Belangrijke punten zijn de exacte overnamesom, eventuele garanties van de verkoper en afspraken over de overdracht van klanten en personeel. Let ook op de overdracht van vergunningen en licenties die nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Arbeidsrechtelijk is het belangrijk om te weten dat bij een bedrijfsovername het personeel meestal automatisch mee overgaat, inclusief alle rechten en plichten. Zorg ervoor dat je je goed laat adviseren door een jurist die gespecialiseerd is in bedrijfsovernames.

Na de overname

Als de overname een feit is, begint het echte werk pas. De eerste periode na de overname is cruciaal voor een soepele transitie. Communiceer duidelijk met het personeel over je plannen en eventuele veranderingen. Zorg ook voor een goede overdracht van kennis en relaties door de vorige eigenaar. Besteed aandacht aan het behouden van bestaande klanten en lever kwaliteit om hun vertrouwen te winnen. Tegelijkertijd kun je beginnen met het implementeren van je eigen ideeën en strategieën voor groei en verbetering. Wees hierbij geduldig en respecteer de bestaande bedrijfscultuur, terwijl je geleidelijk je eigen stempel op de onderneming drukt.

Een bedrijfsovername kan een geweldige manier zijn om je ondernemersdromen waar te maken. Met de juiste voorbereiding, een gedegen aanpak en professioneel advies vergroot je de kans op een succesvolle overname aanzienlijk. Neem de tijd om elk aspect zorgvuldig te overwegen en wees niet bang om hulp in te schakelen waar nodig. Met de juiste instelling en doorzettingsvermogen kun je een overgenomen bedrijf laten groeien en bloeien onder jouw leiding.

Welk participatie plan past bij jouw bedrijf?

Vraag een vrijblijvende intake aan. In 30 minuten bespreken we je wensen en bekijken we welk plan bij jouw bedrijf past.

Veelgestelde vragen

Bij een bedrijfsovername neem je een bestaande onderneming over met een gevestigde klantenkring, werknemers en bedrijfsprocessen. Je hoeft niet vanaf nul te beginnen en kunt direct profiteren van een lopende bedrijfsvoering.

De eerste stap is het opstellen van een duidelijk zoekprofiel waarin je vastlegt in welke branche je actief wilt zijn, hoe groot het bedrijf moet zijn en in welke regio je zoekt.

Due diligence is het boekenonderzoek waarbij je grondig de financiële, juridische en operationele aspecten van het over te nemen bedrijf onderzoekt.

Er zijn verschillende opties zoals bancaire leningen, investeerders aantrekken, vendor loans (waarbij de verkoper een deel financiert) en leveraged buyouts.

Ja, dit is mogelijk via bijvoorbeeld een leveraged buyout, het vinden van investeerders of speciale financieringsconstructies, maar dit brengt wel hogere risico's en financieringskosten met zich mee.

Bij een bedrijfsovername gaat het personeel meestal automatisch mee over naar de nieuwe eigenaar, inclusief alle bestaande rechten en plichten.

Belangrijke juridische aspecten zijn het overnamecontract, garanties van de verkoper, afspraken over overdracht van klanten en personeel, en de overdracht van vergunningen en licenties.

Een intentieverklaring is een document dat wordt opgesteld na succesvolle onderhandelingen en voorafgaat aan het definitieve overnamecontract.

Direct na de overname is het belangrijk om duidelijk te communiceren met het personeel, te zorgen voor een goede kennisoverdracht, bestaande klanten te behouden en geleidelijk eigen ideeën te implementeren.

Professioneel advies is belangrijk omdat een bedrijfsovername complex is met vele financiële, juridische en operationele aspecten. Goede adviseurs kunnen helpen risico's te minimaliseren en de kans op een succesvolle overname te vergroten.


Stel je vraag